Lukeminen kannattaa aina!

Tänään vietetään kansainvälistä lukutaidon päivää. On hyvä muistaa, että lukutaito ei ole itsestäänselvyys Suomessakaan: tilastojen mukaan noin joka seitsemäs nuori valmistuu peruskoulusta ilman riittävää lukutaitoa. Pojista heikosti lukevia oli viimeisimmässä PISA-tutkimuksessa 20 % ikäluokasta. Jos ei osaa lukea kunnolla, on vaikea kiinnittyä yhteiskuntaan tai lähteä opiskelemaan.
Lukemisen arvostus on median mukaan laskussa, mutta kirjoja julkaistaan entistä enemmän ja painettujen kirjojen ohelle ovat tulleet äänikirjat, eli mikäköhän se todellisuus sitten onkaan loppujen lopuksi. Uudet lukemisen muodot voivat tuoda kirjoille uusia yleisöjä. Tutkimukset osoittavat, että vapaa-ajallaan vähemmän lukevat - erityisesti pojat - kokevat teknologiavälitteiset tekstit paperiversioita innostavammiksi. Kirjat kuulokkeissa viihdyttävät vaikka lenkillä tai työmatkalla. Samalla kynnys tarttua kirjoihin laskee.
Lukeminen on ollut koko elämäni matkoja tarinoiden maailmaan. Kirjan henkilöiden kohtaloihin eläytyminen on taito, joka siirtyy myös elävään elämään. Se on ollut aina keinoni rentoutua myös haastavissa tilanteissa. Sairaalassa vietimme pitkiä aikoja Ellan kanssa lukien kirjoja. Lomalla sain pitkästä aikaa taas keskittyä oppikirjojen sijaan muihin kiinnostaviin teoksiin. Niin perinteiset kuin äänikirjat kulkivat mukana niin kesän riennoissa kuin automatkoilla. Vaikka erilaiset äänikirjat ja muut muodot ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosien aikana, on vanhan kunnon kirja edelleen ensisijainen valinta itsellenikin.
Kirja siis käteen ja mukiin höyryävää teetä - naps, elimistö ymmärtää, että nyt onkin työpäivän ja kokousillan jälkeen aika rentoutua. Samallahan tulee treenattua muistia ja empatiakykyä.