Aluevaaliteemat
Laadukkaat ja saavutettavat palvelut.
Lähellä sijaitsevat neuvolat ja terveysasemat sekä ikäihmisten ja vammaisten kotiin annettavat palvelut ovat koko järjestelmän perusta. Lähipalveluita vahvistetaan ja saatavuutta parannetaan, turvataan nopea hoitoon pääsy. Hyödynnetään uusia ratkaisuja lähipalveluiden järjestämiseksi lisäämällä digitaalisuutta ja liikkuvia palveluita. Näin vapautetaan resursseja normaaliin läsnäolopalveluun niille, jotka sitä tarvitsevat. Lähipalveluissa tulee olla saatavilla myös soveltuvia erikoislääkäripalveluja.
Työolot koko hyvinvointialueella kuntoon.
Meillä ei ole varaa menettää enää yhtäkään työntekijää! Toiminnan kannalta olennaista on turvata riittävä osaavan henkilöstön saanti sekä työhyvinvointiin panostaminen. Henkilöstö tulee saakka ottaa mukaan muutokseen ja tulee voida jatkossa keskittyä ydintehtäviin. Palkkauksen tulee vastata työnvaativuutta, työtehtävien vastuuta ja kuormitusta. Henkilökunnan urapolkumalleihin tulee panostaa.
Lasten ja perheiden palveluihin lisätään varhaista tukea ja apua.
Matalankynnyksen saavutettavia palveluita on lisättävä. Neuvolat, perhekeskukset, oppilas- ja opiskelijahuollon palvelut, vammaispalvelut, lastensuojelu ja mielenterveyspalvelut ovat tärkeä osa kokonaisuutta. Lasten, nuorten ja perheiden kannalta on tärkeää, että palvelut muodostavat toimivan kokonaisuuden. Lasten ja perheiden palveluissa sekä lastensuojelussa tulee olla riittävästi resursseja, jotta voidaan turvata jokaiselle lapselle turvallinen lapsuus. Neuropsykiatrian kirjon lapset tarvitsevat vaikuttavampaa tukea, hoitoprosessit on saatava sujuviksi. Tämä edellyttää nykyisten raja-aitojen madaltamista perus- ja erityistason palveluiden välillä.
Mielenterveyspalveluihin pitää päästä ennen kuin ongelmat pahenevat.
Nuorten huolet otetaan vakavasti. Kun mieli tai elämä järkkyy missä tahansa eläman vaiheessa, apua täytyy saada nopeasti. Paras apu on ennaltaehkäisy ja laadukkaat matalan kynnyksen peruspalvelut.
Maksuton ehkäisy ja laadukas seksuaalineuvonta alle 25- vuotiaille.
Maksuttoman ehkäisyn säilyttämisen on ensiarvoisen tärkeää vaikka se on ei lakisääteinen palvelu. Maksuttoman ehkäisyn avulla lisätään nuorten hyvinvointia, tietämystä seksuaalisuudesta ja parannetaan tasa-arvoa. Ennenkaikkea ehkäistään ei-toivottuja raskauksia ja raskauden keskeytysten määrä vähenee.
Arvokas vanhuus-pidetään huolta ikäihmisistä.
Kotihoidon palveluita kehitetään vastaamaan paremmin vanhuksien tarpeita. Tarvitaan vahvaa moniammatillista osaamista, jolla tuetaan vanhusten osallisuutta ja mahdollisuuksia asua ja elää lähiyhteisöissä. Välimuotoisia asumisratkaisuja on saatava lisää ja tehostettua palveluasumista tulee olla tarjolla riittävästi, laadukasta hoitoa tulee saada niin kotona kuin silloinkin, kun kotona ei enää pärjää. Turvapuhelinpalvelut tulisi saattaa kaikille tarvitsijoille.
Omaishoidolla on väliä.
Omaishoidon asemaa vahvistetaan sotepalveluissa ja omaishoidontuen tasoa ei saa laskea säästöpaineiden alla. Vahvistetaan tilapäishoitoa kehitetään yksilölliset tarpeet huomioiden, jolloin lasten omaishoitajien asema vahvistuu.
Erityisryhmien ja vammaisten tukea vahvistetaan.
Kannan huolta erityisryhmien ja vammaisten palveluista tai neuropsykiatrian kirjon tulevaisuuden palveluista. Erityisryhmien elämänlaatu ei saa heiketä ja heille täytyy järjestää oikeanlaista yksilöllistä tukea ja kuntoutusta uudistuksen myötä.
Monituottajuutta vahvistetaan sosiaali- ja terveyspalveluiden välillä.
Aitoa sosiaali-ja terveyspalveluiden yhteensovittamista tarvitaan palveluverkon ja palveluiden saatavuuden turvaamiseksi ja raskaampien palveluiden vähentämiseksi.
Sotejärjestön roolin vahvistaminen osana hyvinvointipalveluita
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on sote-järjestöjen merkittävimpiä tehtäviä, järjestöjen toiminta on turvattava tulevaisuuden muuttuvassa toimintaympäristössä kun STEA rahoitus laskee. Arvostetaan järjestöjen osaamistaan, sillä ne toimivat lähellä ihmistä ja pystyvät tuomaan päätöksentekoon oman osa- alueensa ihmisten ääntä, joiden elämäntilanteet he parhaiten tuntevat. Sote-alan järjestöt tuottavat arvokkaita täydentäviä palveluja julkisten palveluiden rinnalle.
Pelastustoiminta turvaa arkemme.
Hyvä pelastuslaitostoiminta ja sopimuspalokuntien toimintamahdollisuudet turvataan Varsinais- Suomessa. Sopimuspalokunnat tuottavat oleellisen osan maakuntamme pelastuspalveluista, esimerkiksi meripelastusyhdistykset ja paikalliset vapaaehtoistoimijoiden tuottamat ensivasteet parantavat palveluita ja lyhentävät vasteaikoja.